Ohjaajien esittely

Syksyn 2016 ohjaajat:

pressi_iidarauma.png

Iida Rauma on turkulainen kirjailija, jolta on julkaistu kaksi romaania Katoamisten kirja (2011) ja Seksistä ja matematiikasta (2015). Kirjoittamisen lisäksi Rauma on kiinnostunut piirtämisestä, musiikista ja luonnosta.


Kevään 2016 ohjaajat:

veeraa.jpg
Veera Koivaara on helsinkiläinen kirjallisuudenopiskelija, kirjoittaja ja Nuoren Voiman Liiton koulutussihteeri, jonka mielestä kielioppia tärkeämpää ovat kohdalleen osuvat sanat.
katja.JPG

Katja Krekelä on tamperelainen kirjailija. Hän on julkaissut kolme lastenromaania, viimeisimpänä Hurjalinna syksyllä 2015. Kirjoittamisen ohella hän harrastaa mielikuvittelua myös piirtämällä, lukemalla ja haaveilemalla.

inarin_kuva.jpg

Inari Mykkänen (s. 1987) on sanataiteen sekatyöläinen: hän toimii Vantaan sanataidekoulussa sanataideohjaajana ja opettaa tuntiopettajana Työväen Akatemiassa. Aiemmin Inari on työskennellyt muun muassa freelancetoimittajana ja vuonna 2012 CIMON järjestämän Suomalainen nykykirjallisuus -kurssin kurssisihteerinä. Inari on valmistunut Helsingin yliopistosta maisteriksi pääaineenaan kotimainen kirjallisuus.

Syksyn 2015 ohjaajat:

arja_puikkonen.jpg

Arja Puikkonen on Kirkkonummella asuva vapaa kirjailija ja sanataideohjaaja sekä Emma Puikkosen äiti. Arja Puikkonen kirjoitti ensimmäiset kirjansa aikuisille, mutta kiinnostui sitten lapsille ja nuorille kirjoittamisesta ja sanataideopetuksesta. Kirjastaan Haloo, kuuleeko kaupunki hän sai Finlandia Junior –palkinnon v. 2003. Hänen kahdeksas lastenkirjansa, nuorisoromaani Vastalaukkaa ilmestyi keväällä 2014.

Emma Puikkonen.jpg
Emma Puikkonen on helsinkiläinen kirjailija ja teatteri-ilmaisunohjaaja. Viime aikoina Emma on työskennellyt nuorten ja käsikirjoittamisen parissa, esimerkiksi vetäen Helsingin Kaupunginteatterille helsinkiläisten ja berliiniläisten nuorten käsikirjoitusprosessia. Vuonna 2013 sai ensi-iltansa myös Choice-rapmusikaali turkulaisessa Linnateatterissa. Arja ja Emma Puikkonen ovat kirjoittaneet yhdessä teoksen Käsikirja mielikuvituksen matkaajille - kirjoittamisen seikkailuopas (2015).

minna_mikkonen
Minna Mikkonen on sanataiteen onnellinen sekatyöläinen: hän opettaa, ohjaa ja opiskelee sekä lukee ja kirjoittaa. Minnan esikoisteos Kivenkerääjät ilmestyi tammikuussa 2015. Hänen päivätyönsä sijaitsee tällä hetkellä Valveen sanataidekoululla Oulussa ja kesä- sekä yötyönsä uuden romaanikäsikirjoituksen parissa. Sanallisten rakkauksien lisäksi tärkeitä juttuja ovat metsä, meri, käveleminen ja musiikki.

anu_neuvonen
Anu Neuvonen on Tampereella asuva laulaja-lauluntekijä ja
musiikinopettaja. Häneltä on ilmestynyt kaksi sooloalbumia., Sävel
(2008) ja Kuitenkin (2011), molemmat Humble House Recordsin
julkaisemana).
www.anuneuvonen.com
www.myspace.com/anuneuvonen

Aikaisempien kurssien ohjaajia:

karpio

Markku Karpio on nuortenkirjailija ja sanataideopettaja, joka asuu nykyisin Utössä. Karpio on kirjoittanut romaaneja, novelleja, lehtijuttuja ja televisiokäsikirjoituksen. Hänen viimeisin nuortenromaaninsa Selviytymispeli ilmestyi syksyllä 2014.

Kuva_Sanna_Karlström.jpg

Sanna Karlström (s. 1975 Kokkolassa) on helsinkiläinen runoilija, jonka esikoisteos Taivaan mittakaava ilmestyi vuonna 2004. Teos palkittiin Helsingin Sanomain kirjallisuuspalkinnolla. Karlströmin toinen runokokoelma Päivänvalossa ilmestyi vuonna 2007.  Karlström on saanut Tanssiva karhu-runopalkinnon ja Kalevi Jäntin Rahaston palkinnon 2009 kolmannesta kokoelmastaan Harry Harlow´n rakkauselämät. Hänen viimeisin kokoelmansa Saatesanat on ilmestynyt vuonna 2014.

Vilja-Tuulia Huotarinen.jpeg

Vilja-Tuulia Huotarinen, FM, on kirjailija, jolta on viimeksi ilmestynyt runoteos “Seitsemän enoa” (2013) sekä tarina “valoa valoa valoa” (2011), joka kertoo rakkaudesta, kuolemasta ja Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuudesta. Kirja palkittiin Finlandia Junior -palkinnolla. Huotarinen on työskennellyt kolme vuotta nuorten kirjallisuuslehti Lukufiiliksen päätoimittajana, ja syksyllä 2013 hän aloitti runouden verkkolehti Janon päätoimittajana yhdessä Johanna Venhon kanssa. Hän opettaa Viita-akatemian sanataidekoulussa ja lukee mm. Merja Otavan nuortenromaaneja.

kuva6.jpg

Janette Hannukainen (s. 1982) on helsinkiläinen sanataideopettaja, kulttuurituottaja ja kirjoittaja. Hän on opettanut sanataidetta lapsille, nuorille ja aikuisille vuodesta 2005 sekä vetänyt erilaisia hankkeita, kuten nuorten Savu-sanataideprojektia vuosina 2009–2012 ja Novelli palaa! -hanketta 2012–2013. Hän on keikkaillut lavarunoilijana runoryhmä Ihoteollisuudessa, sekä käynyt Viita-akatemian kolmivuotisen kirjoittajakoulun. Hannukaisen tekstejä on palkittu kunniamaininnalla Pirkanmaan kirjoituskilpailussa 2008 ja Maalaisrunokilpailussa 2013.

TuutikkiTiiti.jpg

Outi-Maria Takkinen (kuvassa oikealla) opettaa sanataidetta Kallion lukiossa, käsikirjoittaa, esittää ja tuottaa pieniä satuesityksiä, järjestää sanataidetapahtumia ja on Vinski-lehden kestotilaaja.

Tuutikki Tolonen (kuvassa vasemmalla) on lasten kirjallisuuslehti Vinskin vastaava toimittaja, lastenkirjailija sekä sanataideopettaja Annantalon taidekeskuksessa Helsingissä.

Kuva_Tero_Tähtinen_DSC02443.JPG

Tero Tähtinen (s.1978) on tamperelainen kirjallisuuden sekatyömies: esseisti, suomentaja, kriitikko, tutkija ja opettaja. Hän on julkaissut kaksi esseekokoelmaa sekä suomentanut Nanao Sakakin “Syödään tähtiä!” -runokokoelman ja suuren idolinsa Gary Snyderin esseekokoelman “Erämaan opetus”. Erityisiä kiinnostuksen kohteita on suomalainen luonto, kiinalainen runous, epämääräinen heiluminen maailmalla ja korkealaatuinen vihreä tee. Työn alla on uusi esseekokoelma, väitöskirja ekokriittisesta runoudesta ja aivan liian monta käännösprojektia.

Henna Laininen
Henna Laininen (s.1980) on tamperelainen sanataideopettaja ja kuvataiteilija. Hän on ohjannut Sanataideyhdistys Yöstäjässä lasten ja nuorten sanataideryhmiä, koulutyöpajoja ja koulutuksia vuodesta 2003 lähtien. Henna rakastaa leirinuotioiden äärellä yöpymistä, käpysotia ja sulkien keräämistä hiuksiin. Hän on keikkaillut runoryhmä Ihoteollisuuden riveissä ja edustanut Suomea Berliinin International Slam Revue -lavarunouskilpailussa. Henna on voittanut J.H. Erkon kirjoituskilpailun vuonna 2005.

salonen.jpg

Kasper Salonen (s. 1987) on helsinkiläinen lavarunoilija ja Helsinki Poetry Connection -runokollektiivin toiminnanjohtaja. Hän kirjoittaa runoutta sekä suomeksi että englanniksi, molemmilla äidinkielillään. Inspiraationsa Salonen löytää sanojen, kuvien ja vuodenaikojen välitiloista, yllättävistä yhdistelmistä.

marjo_niemi.jpg

Marjo Niemi on 34-vuotias kirjailija, joka on opiskellut Teatterikorkeakoulussa ja kirjoittanut romaaneja ja näytelmiä. Bändissä Hope Comes in Many Forms hän soittaa kitaraa ja laulaa. Marjo rakastaa työnsä lisäksi rohkeutta, lapsia, ilonpitoa, merta ja haasteita. Hän ei arvosta epäoikeudenmukaisuutta, kiusaamista, talvea, eikä eläinten tehotuotantoa. Marjon mielestä ihminen osaa kyllä.

apikkanen.jpg

Antti Pikkanen on maalla kasvanut, mutta Helsinkiin päätynyt toimittaja ja kirjoittaja. Hän on työskennellyt muun muassa City-lehdessä ja Helsingin Sanomissa. Lisäksi Pikkanen on opiskellut kotimaista kirjallisuutta Helsingin yliopistossa ja kirjoittamista Kriittisessä korkeakoulussa. Hänen intohimonsa ovat kahvi ja aikakauslehdet. Erityisellä palolla hän lukee lehtiä, joiden kohderyhmään ei itse kuulu.

Timo Harju on yhteisötaiteilijan, runoilijan ja sanataideohjaajan rooleissa jo joitakin vuosia onnellisesti ylityöllistynyt nuori mies sekä neljän lapsen isä. Sanataideohjaajana häntä ovat inspiroineet mm. kontakti-improvisaatio, runomuotokuvat, työskentely nukketeatteritaiteilijoiden kanssa, kaupunkitaide, sanataidekoulu Kratin loistavat nuoret ja kaiken muunkin ikäiset ihmiset, joiden kanssa hän on saanut työskennellä kouluissa, vanhainkodeissa, päiväkodeissa ja kaduilla. Hän muutti juuri Turusta Ouluun ja kaipaa ystäviään.

Saara Henriksson

Saara Henriksson on 31-vuotias tamperelainen kirjailija. Häneltä ovat ilmestyneet teokset Moby Doll ja Linnunpaino. Hän on ollut scifin ja fantasian harrastaja siitä lähtien, kun luki J.R.R.Tolkienin Tarun sormusten herroista 9-vuotiaana. Hänen omissa kirjoituksissaan hiilipiirrokset heräävät eloon ja valaat kertovat ihmisten historiaa.
Kuva: http://margaretpenny.blogspot.fi/p/esiintymiset-ja-haastattelut.html

Johanna Venho
kirjoittaa runoja ja proosaa, aikuisille ja lapsille. Hänen uusimmat kirjansa ovat lasten kuvakirja Yllin kyllin (2012) ja romaani Revitään rikki se rakkaus (2013). Johanna on ohjannut myös lukuisia kirjoittajakursseja ja iloitsee keskusteluista kurssilaisten kanssa. Runoissa häntä kiinnostaa kielen virta ja tanssi ja musiikki. Johannan mielestä runo on salaperäinen ja rajoja rikkova laji ja sen kielellä puhutaan totuuksia maailmasta.

Leena Parkkinen

Leena Parkkinen on Helsingin Töölössä asuva kirjailija, jonka esikoisromaani Sinun jälkeesi, Max voitti mm. Helsingin Sanomain kirjallisuuspalkinnon. Parkkisen kirjoja on käännetty useille kielille. Hän pitää merestä ja vanhoista valokuva-albumeista.