Linkkejä & kirjavinkkejä

Kirjoittajan ABC -kortti
Kirjoittajan ABC-kortti on verkko-oppimissivusto, jonka avulla voit itsenäisesti opiskella ja kerrata suomen kielen kirjoittamisen sekä tekstin- ja kielenhuollon tietoja ja taitoja.

Nuoren Voiman Liiton arvostelupalvelu
Alle 18-vuotiaat saavat käyttää Nuoren Voiman Liiton arvostelupalvelua jäsenhintaan ilman velvoitetta liittyä Nuoren Voiman Liiton jäseneksi.

Kirjallisuuskritiikin verkkolehti Kiiltomato tarjoaa kiinnostavia kirja-arvosteluja.

Kirjasampo esittelee kymmeniä tuhansia kirjailijoita ja teoksia. Verkkopalvelussa voi tehdä hakuja jopa kirjojen kansikuvien perusteella.

Lukukeskuksen sivuilta löytyy tietoa muun muassa lasten ja nuorten kirjallisuuslehdistä Vinskistä ja LUKUfiiliksestä.

Novellisto on Nuoren Voiman Liiton novellin juhlavuoden kunniaksi perustettu sivusto, jolla kaikenikäisillä harrastajakirjoittajilla on mahdollisuus julkaista omia novellejaan.

Allianssi - Suomen nuorisoyhteistyö

Nuori Kulttuuri - kulttuuritoimintaa nuorille.

Rihmasto Kirjoittamisesta kiinnostuneille suunnattu sivusto, joka julkaisee käyttäjien lähettämiä tekstejä. Vireä keskustelualue.

Sivupiiri Sivusto, jossa esitellään nuorten kirjallisuutta. Voit luoda sivustolle oman profiilisi, listata suosikkikirjallisuuttasi, kirjoittaa kirja-arvosteluja, bongata kiinnostavia kirjoja, kutsua kavereita lukemaan ja kommentoimaan kirjoituksiasi.

Aukea
Aukea.net on vapaa luomisgalleria luoville ihmisille, harrastajille ja ammattilaisille, jotka haluavat tuoda töitänsä esille saadakseen palautetta.

Oriveden Opisto 
Kiinnostaako kirjoittajakoulutus ihan livenäkin? Oriveden opisto järjestää paljon erilaisiä kirjoittamiskursseja kesäisin ja viikonloppuisin, eri puolilla Suomea.

Electric Verses
Kotimaista nykyrunoutta netissä.

Suomen Sarjakuvaseura

Satukallio on Kallion kirjaston Satuhakemisto. Infoa satujen sankareista, tietokilpailu ja Hannele Huovin satu.

Muumilaakso on olemassa, Tampereen taidemuseon kokoelmissa.

Suosikkikirjailija Roald Dahlin kotisivut 

NaNoWriMo National Novel Writing Month: kirjoita romaani kuukauden kuluessa!

KaNoKiKu
Kirjoita novelli kuukauden kuluessa! Suomenkielisellä sivustolla kirjailijat kertovat kirjoittamisesta.

Suomen tieteis- ja fantasiakirjoittajat
Yhdistyksen sivuilla on mm. Netticolosseum, jossa kirjallista verkkokeskustelua.

Paperiarkki
Kirjoittajafoorumi kaikenikäisille.

Kontu
Tolkien-harrastajien sivusto.

Teonsana
Kirjallisuuskalenteri, josta löytyvät mm. ajankohtaiset kirjoituskilpailut.

KIRJOITUSOPPAITA KAIKKIIN TARPEISIIN

Katarina Kuick & Ylva Karlsson: Kirjoittamisen ihanuus – Nuoren kirjoittajan opas (Karisto, 2010)
Kirjoittamisen ihanuus on värikäs kutsu kirjoittamaan. Kirjan harjoitukset virittävät havainnoimaan maailmaa kirjoittajan silmin, korvin, käsin ja jaloin. Kirjailijat ja nuoret kirjoittajat antavat vinkkejä ideoiden etsimiseen ja kirjoituksen synnyttämiseen. Loppupuolella esitellään myös kirjoittamisen hyödyllisiä työkaluja. Opasta kannattaa makustella rauhassa.

Tommi Parkko:
Kirjoita runo – opas aloittelevalle runoilijalle (Avain, 2011)

Tommi Parkko opastaa aloittelevaa ja miksei jo vähän pidemmällekin ehtinyttä kirjoittajaa runouden maailmaan. Kirja tarjoaa haastetta ja harjoituksia, neuvoa ja näkökulmia runon kirjoittamiseen. Tätä teosta voi kuljettaa mukana läpi kirjoittajan polun, sillä se opastaa läpi kirjoittamisen vaiheiden, käy läpi keskeisiä runouden keinoja päätyen viimeistelyyn ja julkaisuun.

Natalie Goldberg: Luihin ja ytimiin. Kirja kirjoittajalle (Kansainvalistusseura, 2004)
Natalie Goldberg on lanseerannut treenikirjoittamisen menetelmän. Goldbergin mukaan kirjoittamista voi treenata siinä missä juoksemista tai pianonsoittoakin. Hän antaa vinkkejä ja kirjoitusharjoituksia, joilla päästä alkuun. Goldberg kertoo omasta kirjoittamisestaan inspiroivasti ja kannustaa lukijaa etsimään omaa ääntään. Goldbergilta on käännetty suomeksi useita kirjoitusoppaita.

Kaisa Neimala & Jarmo Papinniemi:
Aloittamisen taito (Avain, 2010)

Tämä kirjoitusopas keskittyy yhteen asiaan: tarinan alkuun. Usein alku ratkaisee, jatkaako lukemista vai ei. Aloittamisen taito on kirja tehokkaista aloituksista. Siihen kannattaa tutustua, kun kirjoittaminen kaipaa teroitusta.

Stephen King: Kirjoittamisesta (Tammi, 2000)
Tokihan meitä kaikkia kiinnostaa, kuinka menestyskirjailija kirjoittaa. King kertoo kirjoittamisesta ja kirjailijan elämästä jutustelevaan sävyyn. Hän käy läpi kirjoittamisen kysymyksiä omien kokemustensa ja ratkaisujensa avulla. King ei anna helppoa reseptiä hyvään tarinaan, mutta jakaa omat neuvonsa.

Anders Vacklin, Janne Rosenvall & Are Nikkinen: Elokuvan runousoppia. Käsikirjoittamisen syventävät tiedot. (Like, 2007)
Pätevä opas käsikirjoittajalle. Oppaassa käydään läpi käsikirjoittamisen periaatteet draaman rakentamisesta käsikirjoituksen asetteluun.